Emzirme ve Bağışıklık

cropped-oval

Emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini nasıl destekler ve geliştirir?

Emzirilen çocukların, mama ile beslenen çocuklara göre enfeksiyon kapma olasılığının daha düşük olduğu artık iyi bilinen bir gerçek. Anne sütünde bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen birçok bileşen var. Emzirme sırasında anneden bebeğe, onu enfeksiyonlara karşı koruyacak bir çok protein, yağ, şeker ve hücre geçişi olur (örneğin; antikorlar, akyuvarlar, lactoferrin, lysozyme, oligosaccharide, probotik ve prebiotikler).

Bir anne çevresindeki mikroplar ile temas ettiğinde, vücudu bu mikroplara karşı savaşmak üzere antikorlar üretir. Bu antikorlar anne sütü ile bebeğe geçer. Anne ve bebekler genellikle aynı mikroplara maruz kaldığından dolayı, bu antikorlar bebeği olası hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Anne sütündeki ana antikor IgA’dır. IgA antikorları, ağız, mide, barsaklar ve akciğerler gibi vücudun iç yüzeylerini korur. Bunlar bebek tarafından sindirilmez, organların yüzeyini kaplayarak hastalığa sebep olabilecek enfeksiyonların girişini engeller.

Ek olarak, emzirilen bebeğin daha etkili bir bağışıklık sistemi olmasını sağlayan başka birçok etken vardır. Örneğin, emzirilen bebeklerin, mama ile beslenen bebeklere göre timüs bezleri daha büyüktür. Timüs bezi, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bir çeşit beyaz kan hücresi üretir.

Emzirme ve bağışıklık

Australian Breastfeeding Association’ın emzirme ile ilgili tebliği der ki “Emzirme, çocuk hastalıklarına karşı tek başına bir bağışıklık sağlamaz ve ebeveynler bu konuda ilgili sağlık kuruluşlarından bilgi edinmelidir.”

Emzirme çoğu zaman bebeklerdeki hastalıkların şiddetini azaltsa da, tek başına immünizasyon yönetmlerinin yerine geçmez. Başka bir deyişle, emzirme, aşı ile önlenebilecek hastalıklara karşı tam bir koruma sağlamaz. Çocuk felci, difteri, kızamık gibi hayati tehlike arz eden ciddi hastalıklara karşı aşılar geliştirilmiştir ve bunlar çocuğunuzun sağlığını korumak için çok önemlidir. Emzirme, bazı immünizasyonların etkisini arttırabilir. Emzirilen bebekler aşılandığında, mama ile beslenen bebeklere göre daha fazla antikor üretirler.

Referanslar

Australian Government, Department of Health and Ageing 2013, The Australian Immunisation Handbook. 10th edn. Accessed 13/6/13 from URL: http://www.immunise.health.gov.au/internet/immunise/publishing.nsf/Content/Handbook10-home

Hanson L 2004, Immunobiology of Human Milk: How Breastfeeding Protects Babies. Pharmasoft Publishing: Göteborg Sweden.

State Government of Victoria, Department of Health 2012, Immunisation and pregnancy. Accessed 13/6/13 from URL: http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Immunisation_and_pregnancy

Tansky C, Lindberg CE 2010, Breastfeeding as a pain intervention when immunizing Infants. Journal for Nurse Practitioners 6(4):287-295.

© Australian Breastfeeding Association June 2013

___

photo created by prostooleh - www.freepik.com

Web Tasarım Düzenleme