Bebekler için Çıplak Ayaklar

Dr Jane Williams (PhD, BMgt, RN(Paeds)) KindyROO Global Genel Müdürü

- Faydaları Nedir?

- Hastalığa Sebep Olur Mu?

- İlk Ayakkabıları Nasıl Olmalı?cıplak ayaklar 1

Bebeğinize ayakkabı alışverişini ne kadar ertelerseniz o kadar iyi, çünkü bebekler vücutları ve çevreleri hakkındaki birçok bilgiyi ayakları vasıtasıyla öğrenirler.

Bebeklerin ayakları çıplak olduğunda insan ister istemez onlarla oynar ve onları gıdıklar. Uyarılan çıplak ayaklar bebeğin beynine, parmaklarla ayakların nerede olduğu ve nasıl bir hissi olduğu ile ilgili birçok veri gönderir.

Ayrıca bebekler karın üstü yatarken ayak parmakları ile kendilerini ilerleterek çevrelerindeki dünyayı ayakları aracılığıyla tanır. Çıplak ayaklarla kendini ilerletmek kas tonlamasını, kemik yapısını ve ayak kavisini geliştirir. Çoraplar ve ayakkabılar bu süreçte engel teşkil ederler.

Sıralamak ve yürümek de çıplak ayakla daha kolaydır. Bebek tutunarak kendisini yukarı çekip yana doğru yürürken ayak parmaklarını açarak dengede durabilmeyi öğrenmelidir.

Bunun arkasından gelen yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi tüm aktiviteleri bebeğiniz çıplak ayaklar ile daha kontrollü olarak başaracaktır.

Ayakkabılar, ayakları sıcaktan, soğuktan veya yaralanmalardan korumaya yardımcı olsa da, ayakların işlevselliğinin önüne geçer. Çocuğunuza ilk ayakkabısını almanız gerektiğinde, ayaklarının işlevselliğini en az şekilde etkileyecek bir çift almanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şöyle:

  • Ayaklarının pozisyonunun çıplak ayakkenki gibi olmasını sağlayacak bir kalıp olmalı;
  • Ayak parmaklarını rahatça kımıldatacak kadar yer olmasını sağlayacak eni, boyu ve yüksekliği olmalı;
  • Topuk kısmı sağlam olmalı, sandalet bile olsa topuk kısmı dolu olmalı ve bantları ayarlanabilir olmalı ki topuktan tam olarak kavrasın;
  • Esnek olmalı;
  • Ortopedist tarafından önerilmedikçe bilekte biten botlar gerekli değildir.

cıplak ayaklar 2Çorapların da yeterince büyük olduğuna ve parmakları sıkıştırmadığına emin olunmalıdır. Yün veya koton karışımlı çoraplar, teri emdiği için sentetik çoraplar yerine tercih edilmelidir.

Bebeğinizin tulumunun küçülüp ayaklarını sıkıştırmıyor olmasına da dikkat edilmelidir. Küçüldüğünde tulumun ayaklarını keserek kullanmaya devam edebilirsiniz. Hem de tulumu bu şekide giymesi, yatağında ve yerde çıplak ayaklarıyla kendisini ittirebilmesine olanak verecektir.

Peki kış aylarında, çocuğumuzun ayakları çıplak olursa hasta olmaz mı diyorsanız, Avustralyalı çocuk doktoru Luke Sammartino’ya kulak verin:

“Hastalık soğuk havadan dolayı başlamaz ve dolayısıyla çıplak ayak hastalık sebebi değildir. Enfeksiyonları almamıza sebep olan havada dolaşan virüsler ve el-burun-göz temaslarıdır. Tabii mantıklı bakacak olursak buz gibi bir ortamdayken çıplak ayakla dolaşmak istemeyiz. Ama eviniz kışın dahi ısındığı için evin içerisinde çocuğunuzun çıplak ayakla dolaşmasında hiçbir sakınca yoktur hatta faydaları çoktur; ayaklarının açıkta olmasından dolayı aldığı dokunsal veriler, çocuğunuzun gelişimi için çok değerlidir.”

Web Tasarım Düzenleme