Daha Akıllı ve Mutlu Bir Bebek Nasıl Yetiştirilir?

Bir bebeğin beyni, hayatın ilk 12 ayında en hızlı büyüme dönemini geçirir ve bu süreç öğrenmeye hazırlık için kritiktir. Bu konu hakkında yayınlanmış araştırma sayısı son dönemde çok artmıştır. 0-12 ayın önemi ve bu dönemdeki gelişiminin tesadüfe bırakılmaması gerekiği, artık bu araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Hayatın ilk yılı, sonraki tüm gelişim sürecini etkiler. Bir bebeğe verilecek doğru uyaranlar, onun davranışının ne kadar düzgün olacağını ve okul çağına geldiğinde okuma ve öğrenme konusunda ne kadar iyi olacağını belirler. Ek olarak, güven, koordinasyon, iletişim ve sosyal beceriler konusunda da onu geliştirir.

Avustralya menşeili 0-6 yaş uluslararası erken çocukluk dönemi programı olan KindyROO’da 0-1 yaş dönemi için “Hareketsiz Bebekler” ve “Hareketli Bebekler” grupları bulunuyor. Bu yaş gruplarına BabyROO ismi verilmiş. BabyROO’ya ebeveynler bebekleriyle katılıyor; beyin ve vücut gelişimi için bebeklerini nasıl oynatacaklarını öğrenerek miniklerinin geleceği için sağlam temeller atıyorlar ve onların daha akıllı ve mutlu bebekler olmalarını sağlıyorlar. 1 saat süren seanslara haftada 1 veya 2 kez katılma imkanı olan KindyROO/BabyROO’da seans boyunca yaptırılan aktivitelerin evde tekrar edilmesi isteniyor. Bu aktiviteler zaten çocuğa çok eğlenceli geldiği için rahatça yaptırılabiliyor, böylece çocuk keyifle oyun oynarken gelişiyor. Ebeveynler de çocuklarıyla birlikte vakit geçirerek onları en iyi şekilde büyütüyor olduklarını bilmenin mutluluğunu yaşıyorlar. 6 haftalık bebeklerle başlayan programa ne kadar erken katılınırsa sonuçlar o kadar iyi oluyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda KindyROO programlarının uzun vadedeki faydalarının kanıtları gün geçtikçe artmaktadır. Avustralya’daki ismiyle GymbaROO olan programımız ile ilgili merkezimizin derledği makale ve videolara göz atmak isterseniz bu bağlantıyı ziyaret ediniz. http://activebabiessmartkids.com.au/articles/gymbaroo-babyroo-kids-excel/

ea1

Hayatın ilk yılı, sonraki öğrenme becerisi için neden ÇOK ÖNEMLİDİR?

Nöro-bilimsel araştırmaların sürekli olarak kanıtladığı verilere göre, öğrenme ile ilişkili olan beyin bağlantılarının önemli bir bölümü hayatın ilk yıllarında oluşmaktadır. Beyin gelişimiyle ilgili araştırmalar, çocuğun ileriki okul başarısının temelinin ilk yıllarda atıldığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu konuda yapılmış olan son dönem bazı araştırmaların Türkçe özetleri için kindyroo.net/bilimsel-arastirmalar/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Bebeklere öğrenme fırsatları tanındığında ve beyinlerini kullanmak için gereken ortam sağlandığında, 0-1 yaş döneminde müthiş bir beyin gelişimi gerçekleşebilir. İnsan beyni kullanım ile büyür ve bu büyüme, 6 yaş itibariyle neredeyse tamamlanmış olur. Bu, 6 yaştan sonra öğrenemeyeceğimiz anlamına gelmez. Anlamı şudur; sahip olduğumuz öğrenebilme kalitesi ilk yıllarda aldığımız temele dayanır.

Beyinde oluşan nöron bağlantı sayısının artmasını sağlayabileceğimiz en önemli dönem 0-1 yaştır. İlk yıl boyunca beyin hücreleri, milyonlarca bağlantı oluşturmakla meşguldür. Bu bağlantılar 1 yaş itibariyle en yüksek sayıya ulaşır ve kullanılmazsa “budama” olarak tabir edilen bir yöntemle elenirler. Bebeklerin düzenli olarak kullandığı bağlantılar kalır.

Beyin büyürken, beyin hücreleri (nöronlar) arasında milyonlarca bağlantı oluşur ve bunlar beyne bebeğin vücudu ve büyüdüğü çevre ile ilgili bilgiler verir. Bu bağlantı sayıları, mesajların nöronlar arasında ne kadar sağlıklı iletilebildiği, bağlantıların ne kadar güçlü olduğu ve beynin bu mesajlardan ne kadarını işleyebileceği 4 ana çevresel faktörden etkilenir:

  1. Hareket fırsatları,
  2. Duyusal uyaranlar,
  3. Duygusal güven hissi,
  4. Beslenme.

Bir bebeğin beyni hareket ile büyür, bu yüzden erken dönemde verilecek doğru hareket fırsatları çok önemlidir; bebeğinize verebileceğiniz en iyi eğitimdir!

Yazan: Dr. Jane Williams

Dr Jane Williams (PhD, BMgt, RN(Paeds)) GymbaROO ve KindyROO Genel Müdürü’dür. Dr Williams, bebek ve çocuk gelişiminde dünyada önde gelen bir uzmandır.

Web Tasarım Düzenleme