W Oturuşu

KindyROO ve GymbaROO ziyaretlerim sırasında bazı çocukların “W” şeklinde –diz üstünde oturur gibi ancak ayaklar yanlara açık– oturduklarını gördüm ve belli ki ebeveynler bu oturuş şeklinin uzun vadede gerek yürüme ve koşma problemleri ile duruş problemlerine yol açabileceğinden haberdar değil. Bu makale Sensory Integration International’den Violet Maas tarafından daha önce yazılmış ve yayınlanmış bir makalenin üzerine yazılmıştır.

Çocukların oturma şekli ayakta duruşları ile kaslarını dengeli ve koordineli kullanmalarına etki eder. Bebekler sürünmeden emeklemeye geçerken dizleri üzerindeyken bu oturuşu yapabilirler, ancak yürümeye başladığında bu oturma şekli kullanılmamalıdır. Yürümeye başladıktan sonra da bu şekilde oturmaya devam eden çocuklarda zayıf kas tonlaması veya aşırı hareketli eklemler görülebilir. Çocuğun “W” şeklinde rahat oturabilmesi için kaslar ve kalça çevresindeki bağlar normale göre daha yumuşak olur, ve daha esnektir. Ancak bu pozisyon eklem gelişimi ve işlevi için sağlıklı değildir.

Doğumda kalça kemiği yuvası yoktur ve femur (uyluk kemiğinin yuvarlak başı) kalçada daha sonra yuva olacak sığ bir çöküntüye dayalı olarak durur. Çocuk 12 aylık olana kadar bu yuva şeklini almaz. Bu yuva femurun kalça kemiği üzerinde hareketi ile oluşur. Bu “oyma” işlemi gelişimin ilk yılında olur. Bebek ilk önce karın üzeri süründüğünde femur kalça kemiğine yandan etki eder ve çocuk emeklemeye başladığında dik olarak gelir, bu sayede kalça kemiğindeki yuva ayağın farklı taraflara sorunsuz hareket etmesini sağlar. Uzun süre “W” şeklinde oturuş bu yuvada daha sonradan hareket problemi veya ağrı yaratacak şekilde iz oluşmasına sebep olur.

Uzun süre “W” pozisyonunda oturan çocukların kalçaları içe döner ve bu dizdeki eklemlerin dışa dönmesine sebep olur. Bu içe basma problemi oluşturur. “W” oturuşu ayrıca parmak üzerinde yürüme ve düz tabanlığın nedenidir. Ayakların arkasındaki uzun kasların (hamstrings) sıkılaşmasına sebebiyet verir. Uzun süre “W” şeklinde oturan çocukların ayakta duruş şekillerinde de problemler oluşur, eğik omur buna bir örnektir ve denge koordinasyonu büyük ölçüde etkiler. Kas tonlaması çok iyi olan çocuklar bile bu oturma şekline dönerse problemler oluşmaya başlar.

Ne yapılabilir

Bacaklardaki ve sırttaki kasların tonlanabilmesi için çocuklarınıza egzersizler yaptırın:

  • Emekleme: Çocuklarınızın emeklemeleri için tüneller koyun.
  • Tırmanma: Ayakları güçlendirir, ayak altı kemerinin gelişimini sağlar ve bacaklardaki kas tonlamasını geliştirir.
  • Kalça egzersizleri: Fış fış kayıkçı gibi kalça sabit, dizler bükük ve ayak parmakları sizinkilere değecek şekilde kalçalarını hareket ettirecek eğlenceli oyunlar
  • Yerde ayaklar düz olacak şekilde kütük yuvarlanmaları: Çocuğunuzu bir battaniyeye sararak (kafası açıkta olacak şekilde) yerde yuvarlayıp bu hareketi eğlenceli hale getirebilirsiniz.
  • Bacaklara masaj yaparak kas tonlaması ve eklemlerden beyne giden mesajları geliştirebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz “W” şeklinde uzun süredir oturuyorsa

Bacaklarındaki ve sırtındaki kaslar daha sıkı ve kısa olacaktır, kızılderili oturuş şekline geçirin Ayaklar önde ve çapraz olacak şekilde otursunlar. Dizler yanlara açık olsun. Bu şekilde her gün oturmak bacak içindeki kaslarında esnemesine yardımcı olur. Kısa bir tabureye veya bir yastığa oturmak da “W” oturuşuna alternatiftir.

Bu yeni oturuş onlara yorucu geliyorsa, sandalye veya kanepeye sırtlarını verecek şekilde oturabilirler. Önce kısa süre otururken, süreyi her seferinde arttırarak kızılderili oturuşuna alışmalarını sağlayabilirsiniz. Diğer bir otururken yerçekiminin egzersiz yapmanıza yardımcı olduğu pozisyon da ayak tabanlarının yerde olup dizlerin yana açılmış şekilde oturmadır. Ayak tabanları yerdeyken dizleri yukarı aşağı oynatarak “kelebek” yapın.

Alt sırt kaslarını esnetmek ve güçlendirmek için çocuklar sırt üstü yere yatarlar ve dizlerini göğüslerine çekerler ve ayaklarını yere değdirmeden sağa sola hareket ettirirler. Bir uzmana yönlendirmek de gerekebilir.


—Dr. Jane Williams

Adjunct Senior Lecturer, School of Nursing and Midwifery, James Cook University PhD, BMgt, Cert Tertiary Teaching, RN (Paeds), Certified INPP Practitioner, Certified ILS Practitioner GymbaROO-KindyROO Neuro-development Consultant

Web Tasarım Düzenleme