Karın Üstü Zaman

Karın Zamanı – Neden Önemli?

Bebeğiniz uyanıkken göbeğinin üstünde duruyor olmasının sağlığı için ve ilerideki fiziksel ve akademik başarıları açısından önemini ne kadar vurgularsak azdır. Eminiz, minik bir bebeğin ebeveyniyseniz bunu zaten biliyorsunuzdur, ancak bilmediğiniz bu cümlenin arkasındaki sebep ve bebeğiniz için nelere yaradığıdır. Dr. Jane Williams tarafından yazılmış bu makale, tamamen karın zamanının faydaları ile bebeğinizin günlük rutinine yerleştirmek için kolay ve eğlenceli yollar üzerine. Eminiz, “en isteksiz bebek" için bile bu makaleden bir şeyler bulabileceksiniz!

Karın Zamanı

Birincil (İlkel-Primitif) reflekslerle ilgili kontrollerinin gelişmesini sağlar. Bebekler, bazı istemsiz refleks ve hareketlerle doğarlar. Doğum sürecinde ve ilk 3 ayda hayatta kalmalarını sağlayan bu hareket ve reflekslerin içerisinde ağzı meme ucuna doğru yöneltme, avuç içine yerleştirilen bir nesneyi sıkıca kavrama, baş döndürülünce bir eli ileri yüzün döndüğü tarafa uzatma bulunur. Bu refleksler kontrol altına alınınca, bebeğiniz koordineli hareket, denge ve duruş kontrolünü sağlamaya yarayan bazı yetenekleri geliştirmeye başlar.

Görüşün gelişmesini sağlar

  • El ve parmak gelişimini sağlar. Bebekler ellerini açıp kapatıp yere sürüp yerden eşyaları alınca dokunma hislerini harekete geçirir ve beyne giden ve gelen sinirsel yolları geliştirirler.
  • Karınları üzerinde hareket etmeye veya el ve dizlerinin üzerinde dururken vücut ağırlığını bir koldan diğerine aktarması konusunda önemli olan boyun, omuz ve kol kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
  • Sırtüstü uzun süre kalmaktan kaynaklanabilecek kafatası deformasyonlarını engeller.
  • Parmaklarıyla kendilerini ittirmeye çalışırken, ayak altının gelişmesini sağlar,
  • Sürünmek için gerekli olan omuz, boyun, kol ve bacak kaslarının gelişmesi için önemli bir egzersizdir.

Karın zamanına alıştırmak için:

"Sık ve kısa" ile "mümkün olduğunca erken" yapılmaya başlanması, karın zamanını faydalı, eğlenceli ve zevkli kılar. 15-30 saniye arasından başlayarak (günde 8-10 defa) yapılması bile, başarıya giden yolda sizi ve bebeğinizi sağlam adımlarla ilerletecektir.

  • “Doğru Zamanlama”  Bebeğinizin yorgun veya aç olmadığı bir zamanı seçmek, onun için tecrübeyi zenginleştirecektir. Bez değişimi öncesi veya sonrası bile, bebeğinizin kendi karınları üzerinde yuvarlanmasını alışkanlık edinmeleri için uygun zamanlardır. Unutmayın, eğer bebeğinizin altını yüksek bir zeminde değiştiriyorsanız, bir eliniz her zaman üstünde olsun; bebeğinizin ne zaman yuvarlanmak isteyeceğini asla bilemezsiniz!
  •  Bebeğinizi göğsünüze uzatın, böylece kafasını kaldırmaya ve size bakmaya çalışacaktır.
  •  Bebeğinizi ayaklarınıza uzatıp sırtını okşayın.
  •  Onunla beraber yere yatın, şarkı söyleyin; bebeğinizle konuşun ve kafasını kaldırıp size bakmasını sağlayın.
  •  Bir oyuncak veya küçük bir aynayı karnının üstünde uzanan bebeğinizin önüne koyarak kafasını kaldırmasını sağlayın.
  •  Karınlarının altına küçük bir havluyu katlayıp koyun. Bu ufak yükselti bile onları rahatlatıp kafalarını kaldırmaya, hatta elleri üzerinde kendilerini ittirmeye bile yüreklendirebilir.
  • Onları dizinize yerleştirip, kollarının altından hafifçe tutarak ellerinizi ve ayaklarınızı kaldırıp indirerek "atçılık" oynayın.
  •  3 aylıktan büyük bebekleri yumuşak bir topun üzerine, karınüstü yatırarak yavaşça ileri-geri götürmek yardımcı olabilir.

Erken gelişim aylarında karnının üstünde çokça vakit geçiren bebekler, kendileri ve etrafındaki dünyayı çok daha hızlı kavrarlar. Karınları üzerindeyken, bebekler sırt, boyun, kol, bacak ve göz kaslarını çalıştırarak geliştirir ve böylece vücut hareketleri üzerinde kontrol sağlarlar. Bu şekilde, hayatın akışı içerisinde kendilerini ileriye doğru götürebilirler.

Web Tasarım Düzenleme