İlkel Refleksler – Ebeveynler Neden Bu Konuda Bilgi Sahibi Olmalıdır?

ilkel refleksler

Dr Jane Williams ve Bindy Cummings

Bebekler ve küçük çocuklar yeterli hareket alanı bulamazlarsa ve reflekslerini tam olarak kontrol etmeyi öğrenemezlerse, bu "söndürülemeyen refleksler" sonraki hayatlarındaki öğrenme ve gelişimlerini engelleyici bir rol oynuyor. Bu konu, artık yaygın olarak anlaşıldığı ve örnekleri sıklıkla yaşanmaya başladığı için son dönemlerde hakkında birçok yazı ve araştırma görüyoruz.

Çok zeki olmasına rağmen, sınıfta kötü davranışlar, dürtü kontrol bozukluğu, sosyal beceri eksikliği ve öğrenme zorlukları gibi sorunlar yaşayan çocuklarda, söndürülemeyen refleksler ve dolayısıyla gelişimi tamamlanmamış olan merkezi sinir sistemi, bu sorunların altında yatan sebep olabiliyor.

Bebekler belli ilkel refleksler ile doğarlar. Bu refleksler yenidoğanların yaşamlarını idame ettirebilmeleri için gereklidir. İlkel reflekslerin en önemli görevi, bebeklerin harekete başlamasını sağlamaktır ve bebeğinizin beyin gelişimi, dengesi, kas tonlaması, kafa kontrolü, görme kabiliyeti ve el-ayaklarını iyi kullanabilmesi için büyük önem taşır.

Bu erken hareket refleksleri limitli bir süre kullanılmak üzere verilmiştir – bebeklerin hareket etmeyi öğrenmesine yardımcı olurlar, fakat özgürce ve rahatça hareket edebilmeleri için zamanı geldiğinde bebeklerin bu refleksleri kontrol etmeyi öğrenmiş olması gerekir. Kontrol altına alındığında, bebeğiniz bir sonraki hareket ve beyin gelişimi seviyesine kolayca geçiş yapacaktır.

Eğer tam olarak kontrol edilemezse, çocuklar kısmi olarak bir alt seviyedeki beyin gelişim aşamasında takılı kalabilir ve bu da ileriki öğrenimlerini etkileyecektir.

Okulda öğrenme güçlüğü çeken birçok zeki ve sağlıklı çocuğun söndürülememiş refleksleri bulunmaktadır. Bu çocuklar ilkel reflekslerini tam olarak kontrol altına alamamış çocuklardır.

Çocukların bu ilkel refleksleri kontrol altına almaları doğal sıralamayı takip eden ve normal zamanlamasında oluşan gelişimsel hareketler ile gerçekleşir: karın üstü zaman ile kafa kontrolü, dönmesi ve yuvarlanması, karın üstü sürünmesi, emeklemesi, tırmanıp sıralaması ve sonra yürümesi...

Bunların doğal olarak gerçekleşmesi kusursuz tasarlanmış bir sistemin sonucudur – her hareket ve aşama bir veya birden fazla ilkel refleksin kontrol edilmesini sağlar.

Fakat günümüz şartlarında evlere kapanan bebekler, kucakta büyüyen, sokakta oynayamayan çocuklar bu doğal gelişim sıralarından geçemeyebiliyor ve gelişimsel sorunlarla karşılaşabiliyor.

KindyROO’nun BabyROO programında yapılan birçok çalışma, bebeğinizin bu refleksleri kontrol altına almasına yardımcı oluyor. Örneğin parmak ve ayak çalışmaları, bebek masaj ve egzersizleri, vestibüler aktiviteler, dans aktiviteleri ve daha birçoğu... Gelin, KindyROO’da çocuğunuzu en iyi şekilde büyütmeniz için size destek olalım.

Dr Jane Williams (PhD, BMgt, RN(Paeds)) KindyROO Araştırma ve Eğitimden sorumlu Genel Müdür.

Bindy Cummings (B.Ed hons) INPP ve iLS danışmanı,KindyROO nöro-gelişimsel danışman, erken çocukluk dönemi okutmanı.

Web Tasarım Düzenleme