Yürüteç Neden Kullanılmamalı

Evet, yürüteç bazı ebeveynler için büyük kolaylık! Bebeğimiz kendi halinde yürütecinde vakit geçirirken biz belki dinleniyor, belki kendimize zaman ayırıyor, belki de işlerimizi tamamlamaya çalışıyor olabiliriz. Üstelik yürümesine yardımcı olduğumuzu da düşünerek hiçbir sakınca görmüyoruz…

“Oysa ki…” demeden önce, bebeğimizin doğal gelişiminden bahsedelim…

Öncelikle bebeğimizin yürüyene kadarki zaman süresince sergilediği davranışlarının temeli, ağırlıklı olarak bebeklik dönemindeki primitif yani “ilkel refleks” dediğimiz, uyaranlara bilinçsizce verdiği reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Örneğin; bu süreçte kollarından tutarak ayağa kaldırdığımızda yürümeye başladığını düşündüğümüz bebeğimiz, aslında tamamen ayak altının zeminden aldığı uyaranın etkisiyle, refleksel olarak ayaklarını yukarıya doğru çekmesidir.

Fiziksel süreçte ise; bebeklerin önce baş, boyun ve sırt kaslarının gelişimi beklenir. Karın üstü yatmaya alışmasıyla, sağa ve sola doğru yuvarlanmaya başlar. Arkasından kol ve göğüs kaslarının gelişimiyle birlikte geriye ve ileriye doğru sürünür. Daha sonrasında ise bacak kaslarının da gelişimi, koordinasyon ve dengeyi sağlamasıyla birlikte emeklemesi beklenmektedir. Böylece yürümek için gerekli olan kas ve kemik yapısını en sağlıklı biçimde, doğal olarak  kendiliğinden hazırlamış olan bebeğimiz, ayağa kalkmaya, sıralamaya ve sonrasında yürümeye başlar.

Gelelim yürüteçin zararlarına;

1. Bebeğimizin ayak, kas ve kemik yapısı vücut ağırlığını taşımaya hazırlıklı olmadığından, içe basma, dışa basma, bacak şekil bozuklukları, bel çıkıklığı, kalça problemleri gibi ortopedik deformasyonlara yol açabilir.

2. Vücutları yerçekimine karşı dik durmaya hazır olmadığından yamuk duracaklardır ve böylece skolyoz, kifoz gibi postural bozuklukların nedeni olabilir.

3. Kafa travması gibi ciddi hasarlara neden olan ve hatta ölümle sonuçlanan kazalar yaşanabilir.

4. Ağırlığını taşıyan yürüteç sayesinde tembelliğe alışarak emekleme aşamasını atlaması, akabinde de (arka plana atmasını beklediğimiz) ilkel reflekslerden bazılarının hala aktif kalmasına ve buna bağlı olarak nörolojik gerilik olmasına sebep olabilir.

5. Düşündüğümüz gibi özgür olmadığı ve kısıtlı hareket edebildiği için de psikolojik gelişiminde olumsuzluklar görülebilir

Yurtdışına baktığımızda; Avrupa’da 2005’te değişen bebek yürüteci güvenlik standardının “basamak kenarı frenini” zorunlu hale getirildiğini, yine de kazalara engel olunamadığını, Amerikan Pediatri Akademisi’nin, uzun süredir tekerlekli yürüteçlerin üretim ve satışının yasaklanmasını önerdiğini, Kanada’da 2004’te bebek yürüteçlerinin satışı, ithalatı ve reklamının yasaklandığını hatta kullanıldığı taktirde kullananların para ve hapis cezalarına tabi tutulduğunu (bkz. http://www.hc-sc.gc.ca/cps-spc/child-enfant/equip/walk-marche-eng.php, http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_walker) görmekteyiz.

Peki ne yapmalıyız?

Bebeğiniz için özgürce yuvarlanıp hareket edebileceği, rahatlıkla çevresini gözlemleyebileceği, duyularını kullanabileceği, geniş ve hijyenik bir zemin hazırlayabilirsiniz. Gerekli koşulları hazırlayarak ve yürüteç, zıpzıp gibi aletlerden uzak durarak, onların sağlıklı ve doğal seyrinde gelişimine destek olabilirsiniz.

Unutmayın bebeğinizin emeklemeden yürümeye başlaması övünülecek bir durum değildir. Zaten ölene kadar yürüyecekler… Bırakın emekleyebildikleri kadar emeklesinler.

KindyROO Türkiye Eğitim Koordinatörü

Ayşegül Kazan

Web Tasarım Düzenleme