2 – 3 Yaş Dönemi: Harika mı Berbat mı?

İki yaşındaki Jack mutsuz. Hattâ kendini yere atmış ve avazı çıktığı kadar bağırıyor! Parktaki çimenli tepecikte yukarı-aşağı koşturmaya devam edecekti – her ne kadar bunu 100 defa yapmış ve artık hava kararıyor olsa da!

Jack kastî olarak zorluk çıkartmıyor – o sadece 2 yaşında. İki yaş çocukları, bazen ebeveynlerini çıldırtacak kadar zorlayıcı olabiliyor, fakat bu sene Jack’in beyni her zamankinden daha fazla çalışıyor. O, bir taraftan motor, denge, görsel ve iletişim becerilerini pekiştirirken, diğer bir taraftan kim olduğunu ve diğer insanların onun (çoğunlukla benmerkezci olan) dünyasına nasıl oturduğunu belirlemeye çalışıyor.

İki yaşında artık çocuklarımızı artık bebek gibi görmeyiz ve buna göre beklentilerimiz de artar. Biz, farkında olmadan onlardan bizi anlamalarını ve günlük hayatımızda bizi rahat ettiren sosyal kurallara uymalarını bekleriz. Söylenilenin yapılması bu kurallardan bir tanesidir. Fakat, 2 yaşındakiler bebeklere göre daha aktif olmalarına rağmen, davranış ve duygusal tepkilerini kontrol etmekten hâlâ uzaktırlar. Beyin, bağlantıları doğru oluşturmak için çabalamaktadır ve bunu yapmak için 2 yaş deneyimlerinin rahat geçtiğinden emin olmalıyız ki, üçüncü yaşın sert sularında rahatça yüzebilsinler.

Yaşamlarının üçüncü yılında çocuklarımızın vücutlarında ve beyinlerinde neler olur?

2 yaşındaki çocuklarımız artık daha büyük görünürler; her ne kadar başları vücutlarına göre daha büyük olsa da ve karın kaslarının henüz tam gelişmemesinden dolayı şiş göbekli olsalar da… Denge becerileri gelişmektedir ve 2 yaşındaki çoğu çocuk sürekli koşar! Yeni edindikleri becerileri ne kadar tehlikeli olsa da onları uygulamayı severler; kütükler üzerinde dengede durmak, merdivenlerden yukarıya ve aşağıya doğru yürümek, çimenlik tepelerden aşağıya yuvarlanmak ve duvara dayalı bir merdivene tırmanmak gibi.

Bu yaşın ilk yarısında, vücutlarının her iki yanı da halen birlikte çalışmaktadır. Bir taraf bir şey yapmak istediğinde diğer taraf da aynı şeyi yapar. Bir bisküviyi hala iki elleriyle birlikte tutarlar. Bunun sebebi, beynin iki yarısının halen ayrı roller oynamaya hazır olmamasıdır. Üçüncü yaşın son dönemlerine doğru beyin yeteri kadar olgunlaştığı için çocuk vücudunun bir tarafını diğerinden farklı olarak kullanabilir. Bunun anlamı, çocuk 2. yaşgününün sonrasında üç tekerlekli bisikletini çift ayakla ittirerek kullansa da, 3. yaş gününde her iki ayağı farklı görevler yapacak şekilde pedallarını çevirebilir.

Beyninde neler olduğunu anlamak için, beyni ve vücudu dikey bir duvarla ikiye ayrılmış olarak düşünebiliriz. Her yarının kas ordusundan sorumlu bir generali vardır – beyinin sol yarımküresi vücudun sağ tarafını yönetir ve sağ yarımküresi sol tarafı yönetir. İki sene içerisinde her bir ordu, duvarın kendine ait olan tarafında çalışmayı iyice öğrenmiştir. 2 yaşında birlikte çalışma becerisi, doğuştan gelen sürünme, emekleme, tırmanma gibi hareketler ile veya her iki tarafın aynı şekilde hareket etmesi ile sınırlanmıştır. İki general henüz ordularının farklı şeyler yaptığı başarılı bir projeyi planlayamaz. 2. yaşın başlarında, kolları yardım olmadan çapraz yönlere hareket ettirmek imkânsızdır.

Fakat 3. yıl içerisinde, iki general arasındaki iş birliği gelişmektedir. Emirlerini birleştirirler ve birlikte çalışmanın yanı sıra her biri farklı şeyler yapabilir. Böylece bir el diğerinden farklı bir iş yapabilir; kesme, yapıştırma, yapboz gibi… Bir elin diğerinden farklı bir şey yapmasını gerektiren aktiviteleri bir düşünsenize; sıvı bir şey doldurmak, yemek yemek, kapakları açmak ve hatta giyinmek gibi.

2 yaşındakiler bu yaşta sadece farklı şeyler yapmak için her iki tarafı işbirliği içerisinde kullanmayı değil aynı zamanda bu yaşta bir kollarını, diğerinin iş sahasına geçirmeyi de öğrenirler. İki alan arasındaki duvarı hatırladınız mı? İşte bu yaşta ordular onu yıkmayı öğrenirler. Orta çizgiyi kolayca geçme becerisi 2,5 ila 3 yaş arasında ortaya çıkar. Buna laterallik (yanallık) denir.

İki yaşına geldiğinde çoğu çocuk komutla kollarını oynatabilecek vücut farkındalığına sahiptir, örneğin yapmaları istendiğinde iki kollarını aynı anda yukarıya kaldırabilirler. İlk başta her iki kollarını da aynı anda kaldıracaklardır fakat 2. yaşlarının ortasına doğru bu hareketi biri aşağıdayken diğeri yukarı olacak şekilde değişimli olarak yapabilirler. Bu aşamaya ulaşana kadar çocuklar tek ayaklarının üzerinde duramazlar ve tutunmadan merdivenden çıkmak onlar için imkânsızdır. Merdivenden aşağıya inmekse daha zordur ve lateral (iki tarafı bağımsız) olmuş olsalar da çoğu 2 yaşındaki çocuğun tırabzanlara tutunması gerekir.

2yas_kindyroo2

El gelişimi de bu yaşta atılım gösterir, eller boya kalemlerini artık olgunlaşmamış tam el ile kavraması şeklinde değil, parmakların kullanıldığı şekilde tutar, böylece kontrol artar. 2 yaşındaki çocuklar genellikle çizgiler, noktalar, benekler ve daireler çizerler fakat bu yaşın sonuna doğru temsili çizimlere de girişirler, ne çizdiklerini anlamıyor olabiliriz ama gene de çizerler!

Gelişen el kontrolü ve vücudun iki yanındaki farkların hissedilmesi sayesinde, sağ veya sol elin tercihi gerçekleşir. Bu aşamaya kadar çocuklar görevler için genellikle vücutlarının sağ tarafında sağ ellerini ve sol tarafında sol ellerini kullanırlar. Ebeveynlerin aktivitelerde (parmak boyama, asılarak sallanma vb.) her iki elin kullanıldığından emin olmaları önemlidir. Eller; bedenin, sırtın, omuzların ve kolların uzantısıdır. Eğer bu bölümler gelişmemiş olursa parmak kontrolü kazanmak çok zor olacaktır.

Artık çocuklar ellerini ve ayaklarını bağımsız olarak kullanabildikleri için, toplar popülerdir; gözler beraberce daha iyi bir hızda ve kesinlikte takip edebilirler, mesafe ve yön algısı oluşmuştur. Yakalamak, halen topun hızı sebebiyle zordur, balon gibi yavaş hareket eden cisimler daha kolaydır. Her ne kadar görsel takip gelişmiş olsa da, odaklama, sabitleme ve el-göz koordinasyonu hâlâ onlar için zorlayıcıdır ve 2 yaşın başındaki minikler, yapboz yapabilmek için şekilleri eşleştirmekte zorlanırlar.

2 yaşındayken konuşmalarını anlamak halen zor olsa da, 3. yaşa gelindiğinde ebeveynler hiç susmamalarından ve sürekli soru sormalarından şikâyetçi olurlar. Beyindeki ana konuşma merkezi yeni gelişmeye başladığı için, kekeleme pek de rastlanmadık bir şey değildir. İki yönergeyi takip etmek şimdi kolaydır. Eğer onlara “o kitabı al ve lütfen bana getir” derseniz ne söylediğinizi anlayacaklardır, fakat yapmamayı seçebilirler!

Tüm bu beyin değişimlerine rağmen 2 yaşındakiler benmerkezci olarak kalırlar, iş birliği ve paylaşıma pek yatkın değillerdir. Jack’in beyninin duygusal olarak olgunlaşması ve sizin taleplerinize her zaman düzgün tepki vermesi için bir yıl daha var. Bu süreçte yaşanan bağımlılık ve bağımsızlık arasındaki çekişme sebebiyle 2 yaş çocuğunuzun günlük hayatında inişler ve çıkışlar gerçekleşir.  Ebeveynler olarak sabırlı ve sevgi dolu olmanız, onunla keyifli zaman geçirmeniz ve çocuğunuzun yeni geliştirdiği becerilerini pekiştirmesi için sunacağınız fısatlar sayesinde, çocuğunuz ve siz bu zorlu yaşın fırtınalı dönemini daha kolayca geçirebilirsiniz.

Çocuğunuzun bu zorlu ve önemli 2-3 yaş dönemini en iyi şekilde değerlendirebilmeniz için KindyROO ailesi her zaman yanınızda! KindyROO’ya gelerek hem bu yaşın tüm gelişimlerinin eksiksiz tamamlanmasını sağlayın, hem de beraberce bu aktiviteleri yaparak ebeveyn-çocuk arasındaki “güvenli bağlanma”yı pekiştirin. Ve tüm bunları yaparken çocuğunuz 2 yaşın zorluklarıyla kolaylıkla baş ederken, hem sizinle, hem de diğer yaşıtlarıyla çok eğlensin!

Web Tasarım Düzenleme