Sadece Anne Baba Olduğunuzu mu Düşünüyorsunuz?

Anne-baba olma kararını verirken, alacağımız sorumluluğun farkında olsak; bir kez daha düşünürdük. Anne-babalık, özellikle de annelik bir içgüdüden çok, öğrenilmesi gereken önemli bir iştir. Biyolojik bağın olması anne-baba olmak için yeterli midir?
Anne baba olmak demek;

  • Yaşam koçu ve motivasyon ustası
  • Hekim, eğitmen,antrenör
  • Sanat danışmanı,iç mimar,stilist
  • Hukukçu,iletişim uzmanı, kariyer planlamacısı
  • Psikolog, ekonomist vb. bütün alanlardaki temel bilgi ve becerinizi “doğal” olarak geliştirmek demektir.

Ruh sağlığı yerinde bir çocuk yetiştirmenin birinci koşulu hazır olduğunuz ve istediğiniz zamanda anne-baba olmaktır. Anne- babanın bebeği hazır olarak dünyaya getirmesi,  onun çocukluk ve erişkinlik dönemindeki ruh sağlığını etkileyecektir.  Yapılan araştırmalar, mutlu bireylerin mutlu eş ve mutlu anne baba olduklarını göstermektedir. Buna bağlı olarak mutlu ailelerde yetişen çocukların da özgüvenlerinin yüksek olduğu ve hayattan keyif aldıkları görülmektedir. Aslında çocuk yetiştirmek kek yapmaya benzer; yapılması çok kolay,  malzemeleri eksik olduğunda tutturması çok zordur. Uygun zamanda, uygun ortamda ve anne babanın uygun ruh durumunda olduğunda ortaya tam kıvamında çocuklar çıkacaktır.

HAZIR  MISINIZ?

Gebelik sırasında annenin yaşadığı koşullar, onu ne kadar istediği ve bebeğe ilişkin duyguları bebeğin ruhsal açıdan sağlıklı gelişmesindeki ikinci adımdır. Annenin, huzurlu, mutlu ve sıkıntısız geçireceği gebelik; bebeğin anne karnındaki gelişimini olumlu etkileyecektir. Bebeğe hazır olan anne, karnında bebeğinin büyümesini bu dinginlikle bekleyecek, böylece de bebek daha anne karnında gereksiz bir gerginlikle karşılaşmayacaktır. Kendisini hazır hissetmeyen annenin, beklenmedik bir zamanda alınan bu sorumlulukla, hamilelik sürecini endişe içinde geçireceği bilinmektedir. Anne karnındaki bebek, gelişiminin her döneminde içinde büyüdüğü bedenin bu endişeden oluşan her değişikliğini yaşamak zorundadır.

Özellikle hamilelik, planlanmadan oluşmuşsa, anne mutsuz ve isteksiz olacaktır. Annenin bu ruh hali hem hamilelik sürecinde, hem de doğumdan sonra bebeği olumsuz etkileyecektir. Anneliğe hazır olmayan ya da isteği dışında hamile kalan kadın, gebeliğin bedeninde yarattığı değişikliklerden korkacak ve hoşlanmayacaktır. Bu beğenmediği değişikliklerden bebeğin sorumlu olduğunu düşünen annenin bebeğiyle olan ilişkisi daha gebelik döneminde sorunlu başlayacaktır.

Baba hazır değilse, anneye bu zor süreçte yeterli desteği veremeyecek; belki de evlilik ilişkisi bozulacaktır. Çocuk yetiştirmek bir ekip işidir. Bir kayığı tek kürekle çekerseniz; kayık olduğu yerde döner. Ancak, iki kürek kullanarak kayığı ileri götürebilirsiniz. Biz olmaya başlandığında; çocuk sahibi olmak çok önemlidir. Evliliği henüz içlerine sindirememiş eşler, anne baba olmak için hazır olabilirler mi?

Ruh sağlığı yerinde bir çocuk yetiştirmek ve iyi anne-baba olabilmek için birinci şartın, kendimizi hazır hissettiğimizde ve gerçekten istediğimizde bir bebek sahibi olmaya karar vermek olduğunu, bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum. Bu ilk aşamayı doğru yaptıktan sonra dünyaya gelen bebekle sağlıklı ilişki nasıl kurulur, bir bebeğin ruhsal gelişimi nasıldır, sorularının yanıtlarını sırayla gözden geçireceğiz. Normal gelişimi bilmek, olabilecek sorunları kolayca saptayabilmeyi, çözüm arayabilmeyi sağlar. Koruyucu ruh sağlığı, daha bir bebek dünyaya getirmeye karar verme aşamasında başlamalı, onu büyütürken sürmelidir. Böylece mutlu ve huzurlu bir anne-baba olmanın, bir çocuk büyütmenin tüm zevkini doyasıya yaşamanın yanı sıra geleceği sağlıklı bir toplum yaratmış da oluruz.

Seçil ÖZCAN CANDANGİL
Uzman Psikolojik Danışman – Pedagog
KindyROO Antalya

Web Tasarım Düzenleme